Településünk bemutatkozik

vag1Vág község a Kisalföld déli részén, Győr-Moson-Sopron megyében, a Rába folyó partján található. Legközelebbi városok: Csorna, Pápa, Celldömölk (25-30 km). Vág falu neve a vág igéből eredeztethetően arra utal, hogy a Rába folyó itt hatalmas erdőségek közt kanyargott. Az ókori ember korán felfedezte a táj letelepedésre alkalmas előnyeit. Őseink szerszámait mutatja be az a sok tárgyi emlék, amely a helytörténeti gyűjteményben tekinthető meg.

Megtalálhatóak a régi kismesterségek szerszámai, az itt látható sok fegyver, gyilokszerszám pedig emlékeztet bennünk a régi küzdelmek, a harcok és háborúk eseményeire, bepillanthatunk falunk leghíresebb szülöttje, Wathay Ferenc életébe. A két világháború 102 hősi áldozatára a templom falán elhelyezett márványtáblák emlékeztetik az utókort. A falu lélekszáma a lezajlott gazdasági, társadalmi és politikai változások során sajnálattal fokozatosan apad (600 fő körüli). Az infrastruktúra áldása viszont örvendetesen gazdagítja a faluban lakók életét. A fejlett életvitel valamennyi kellékével rendelkezünk (víz, szennyvíz, villany, korszerű közvilágítás, telefon, gáz, utak, járdák). Folyamatosan csinos külsőbe öltöznek a középületek.

A nagyon szép templomunk éjszakai díszkivilágítást kapott. A faluban van óvoda és 1-8 osztályos általános iskola, megoldott az idősek étkeztetése. Örömmel adunk hírt az elismerésekben bővelkedő Rábakör nevű férfiénekkarunkról, valamint a község jól működő labdarúgócsapatáról. A közeli Rába folyó, az üde színfoltú horgásztó, a gondozott Wathay-park megpihenésre készteti az idegent is. A faluban található három vendéglő, a falu lakói örömmel fogadják a kikapcsolódásra, nyugalomra, természeti szépségek látványára vágyó, rábai csónakkirándulásokat kedvelő turistákat.