30 éves a vági rábakör

30 éves a Vági Rábakör

rabakor templom

Álló sor balról: Kovács András, Szabó Gyula, Erdélyi György, Ifj. Dobos Pál, Erdélyi István, Töreki Péter, Kovács Imre, Ülő sor balról: Dobos Pál, Gulyás Imre, Dan Miklós, Horváth Győző kórusvezető, Erdélyi Imre, Pánácz Sándor, Gacs Elemér

2007. október 21-én ünnepelte 30 éves jubileumát a Vági Rábakör.

Köszöntőt mondott Pálffy Attila polgármester.

Közreműködtek:

    - Dr. Barsi Ernő ny. főiskolai tanár 

    - Nagy Imre ny. tanító

    - Erdélyi Gyuláné ének

    - Rezeda Népzenei Együttes - Dunaszeg - műv.vez.: Kozma László

    - Völcseji Népdalkör - műv.vez.: Tóth Dezsőné

    - Páli Dalkör - műv.vez.: Horváth Győző

    - Vági Néptánccsoport - műv.vez.: Töreki Imre

    - Vági Rábakör ( kísér a szili citerazenekar ) - műv.vez.: Horváth Győző

 


hgyoz1a

80 éve alapított dalárdát Lakatos István tanító Vágon. A férfikar két évtizeden át énekelte a kor divatos kórusműveit. 1963-ban Koloszár István egy vegyeskar szervezésével próbálkozott. A '70-es évekekben a népi kultúra felvirágzásának időszakában a lelkes tanító ismét maga köré gyűjtötte a dalolás közös örömét megérző férfiakat.

Így alakult meg 1977 őszén a mai együttes Vági Rábakör néven. Az első kilenc év sikeres munkálkodással telt, ismertté vált a dalkör. A karvezető korai halálát követően Hantó Szabolcs tanár szakmai irányítása mellett folytak a próbák és az ünnepszámban menő szereplések. 1990-től Horváth Győző vezeti a kórust, amely a kezdetektől fogva a magyar népdalkultúra őrzését, ápolását, terjesztését tekinti legfőbb feladatának. Főként a Rábaköz népzenéjében otthonosak, műsorukon a tájegység legkedveltebb népdalai, katonadalok és bordalok csendülnek fel. Helyben a nemzeti ünnepek fényét emeli a kórus rendszeresen, falunapokon pedig igényes és hangulatos műsorral igyekeznek a kultúrát terjeszteni és a szórakozást biztosítani.

30 év több mint 300 szereplés helyben és vidéken félszáz településen. Ez tömören a mérleg. A számoknál azonban jelentősebb a rengeteg élmény, az olykor fárasztó próbákat követő fellépések ezernyi pillanatai, az izgalmak, a sikerek, a barátságok. A kórustalálkozókon a nagy felelősség tartja össze a csapatot. A szakmai megmérettetés minősítéseken történik. Több ezüst, még több arany oklevél gazdagítja  a kórus gyűjteményét. A legrangosabbat, az Arany Páva díjat két alkalommal; 2003-ban, majd a páliakkal közösen 2005-ben nyerte el a vági együttes. Erényük a népdalok autentikus tolmácsolásában rejlik.  Az ismertséghez nagyban hozzájárult a Daloló- muzsikáló Rábaköz című CD-ROM, amely a vági csoport dalait is rögzíti.

A CD-n lévő "Betyárdalok"meghallgatásához ( Katt ide Betyár dalok  )

A CD-n lévő "Katonadalok"meghallgatásához ( Katt ide Katona dalok )

A rádióban több ízben, a televízióban tizennégyszer szerepelt a férfikar. Határon túli magyar népdalkörökkel is bennsőséges kapcsolat jött létre, korábban Gelle, majd több csallóközi falu, főként Béke népdalköre és közönsége fogadta szeretettel az anyaországot képviselő vágiak énekét.

Három esztendeje a Páli Dalkörrel alakult ki szoros együttműködés. A 26 férfi elementáris erővel szól a szabadtéren is, de főképp a kultúrházak szinpadán. A krónikás most személyes hangra vált.-

Az idő múlásával hangunk gyengül, fogy a létszám, de abban a hitben nem rendíthet meg minket semmi és senki, hogy múltunk értékeit őrizve Rábaköz, benne Vág község követeiként szép és nemes ügyért fáradozunk.

Horváth Győző 

rabakor folyo