Tizenhárommilliós akadálymentesítés

Cs. Kovács Attila (Kisalföld)
2008.11.05. 16:00

Vág - Tizenhárommillió forintot költött a községháza akadálymentesítésére az 576 lelkes Vág. Indukciós hurok, Braille-írásos információs tábla, a padlón vezetősávok segítik a rászorulókat. Előírás volt.

A közelmúltban készült el a vági polgármesteri hivatal teljes akadálymentesítése. A beruházás során az épület előtt még parkolót is kialakítottak mozgáskorlátozottak számára, az épületbe való bejutást pedig rámpa segíti. „Előírás volt" – jegyezte meg érdeklődésünkre Pálffy Attila, a 576 lelkes Rába-parti község polgármestere.

A kivitelezés során a hivatal ajtajait kiszélesítették és kontrasztos festést – sötét tok, világos ajtólap – alkalmaztak. A közlekedést akadályozó küszöböket megszüntették. A látássérülteket a csúszásmentes padlózatba épített vezetősávok segítik a közlekedésben. A hallássérültek részére „indukciós hurkot" építettek ki a kultúrteremben és az ügyfélszolgálati pultban. A berendezés felerősíti a jeleket, amiket a hallókészülék átvesz.

A vági hivatalt kívül-belül akadálymentesítették. A helybeli Pető Béláné is kihasználta, hogy könnyebben közelíthette meg az irodákat. 

A mozgáskorlátozottak által is használható mosdót, speciális szerelvényekkel, vészcsengővel és kapaszkodókkal alakítottak ki. A szintkülönbség leküzdését ollós emelő segíti. Az épületben olyan információs táblákat helyeztek ki, melyeken Braille-írás is van, így a látássérültek is tájékozódhatnak.

A vági beruházás 13 millió forintba került, amelyből a pályázati támogatás 10 millió forint volt. Az akadálymentesítést a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az ESZA Kht. (Európai Szociális Alap) támogatta.

Pálffy Attila polgármester elmondta: sok pénzbe került már a beruházás megtervezése is, hiszen szakértőt kellett fogadnia az önkormányzatnak.

– A kultúrteremben a színpadhoz is liftet kellett építenünk és az ügyfélfogadóban olyan íróasztalt állítottunk be, amihez kerekes székkel is hozzáférhetnek – tette hozzá. – Az előírások miatt volt szükség ilyen nagyszabású felújításra. Az 576 vági lakos között vannak mozgássérültek, számukra könnyebb lesz a hivatali ügyintézés. A községben számos idős ember él, számukra a hallás-, illetve látáskárosultak részére elvégzett fejlesztések lesznek előnyösek.